2nd hand Lundia Classic 30
Harald Lundqvist ei tiennyt 80 vuotta sitten, että Lundia puuhyllystä tulisi vuosikymmeniä kestävä hittituote. Modulaarisen rakenteensa vuoksi Lundia siirtyi varastoista lukutoukkien olohuoneisiin. Väitetään, että Lundiaa olisi tehty Suomessa 100 miljoonaa metriä. Joka 7. kodista löytyy aitoa Lundia Classicia. Kaikki hyllyt mitkä ovat mäntyä eivät ole Lundiaa. Varsinkin 80-luvulla valmistettiin kilpailevia tuotteita.
HYLLYTASOT
Lundia syvyyksiä ovat 22, 30, 40, 50, 60 ja 75. Kotitalouksissa suosituin syvyys on 30 cm. Hyllyjen pituuksia ovat 40, 50, 80, 100 ja 120 cm. Kantavuus on 200 kg per hyllytaso. Pinta on yleensä kirkaslakattu massiivimänty. Historian alussa hyllytasot olivat lakkaamattomia. Muita pintakäsittelyjä ovat ruskealakka (eli antiikkipetsattu) ja valkokuultomaalattu. Alkuvuosina päätyrauta oli kiinni nauloilla tai ruuveilla. Myöhemmin liitos on tehty niiteillä. Päätyraudan värit ovat valkoinen, tummanruskea ja oliivinvihreä.
TIKKAAT
Lundia-tikkaat ovat pääty-, väli- tai avotikkaita. Kahdessa ensimmäisessä on "peitelevy". Usein käytetyissä tikkaissa tuo levy on valkoinen. Väli- ja avotikkaista hyllyä voi jatkaa molempiin suuntiin. Korkeus on yleensä 48, 78, 108, 148, 188, 208, 218, 228 tai 248. Muista hyllyistä poiketen korkeus on aina xx8 cm.
KANNATINNASTA
Kannatinnasta työnnetään tikkaan läpi ja hyllytaso tulee vapaasti joka kulmasta kannatinnastan päälle. Ns vanha-Lundia (oikeasti Ruuvari) on kiinnitetty väkkäräraudalla. Ruuvari- hyllyjä ei voi liittää Lundian jatkoksi tai päinvastoin.
OVET JA SARANAT
Ovien saranat ovat vuosikymmenten aikana hakeneet eniten muotoaan. Saranoiden kiinnitystapa on muuttunut. Ensimmäinen sarana oli ruostumattomasta teräksestä tehty peltiheikki. Heikin jälkeen siirryttiin täysin valkoisiin/mustiin teräsvalusaranoihin. Sittemmin käyttöön ovat tulleet itsepidättävät saranat (ovi pysyy kiinni itsestään).